Dba o nasze zdrowie


      Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna Oddzia� Terenowy Praga P�noc przy Jagiello�skiej 34 jest jednym z siedmiu sto�ecznych oddzia��w Sanepidu. Swym zasi�giem obejmuje Prag� P�noc, Bia�o��k� i Targ�wek. Spectrum dzia�ania Sanepidu jest niezwykle szerokie - pocz�wszy od badania poziomu ska�enia powietrza, sko�czywszy na udziale w zarz�dzeniu kwarantanny, gdyby zdarzy� si� w prawobrze�nej Warszawie przypadek zachorowania, np.na SARS.
      Gdyby jakim� sposobem osoba chora na SARS zosta�a przeoczona przez Graniczny Inspektorat Sanitarny w Porcie Lotniczym na Ok�ciu - lotniska to najcz�stsza droga, kt�r� SARS trafia do kolejnych kraj�w - i znalaz�a si� w prawobrze�nej cz�ci stolicy, zosta�aby wychwycona przez sekcj� epidemiologii Oddzia�u Terenowego Sanepidu Praga P�noc, wchodz�cego w sk�ad Centrum Zarz�dzania Kryzysowego.
      - W�a�nie sekcja epidemiologii prowadzi wzmo�ony nadz�r nad osobami przybywaj�cymi z kraj�w zagro�onych SARS. Osoby, kt�re wymagaj� obserwacji i izolacji, bowiem mia�y bezpo�redni kontakt z chorymi na SARS, od razu z lotniska s� kierowane do Szpitala Zaka�nego. Osoby, kt�re nie mia�y kontaktu z chorymi, a tylko przebywa�y na zagro�onym terenie, pozostaj� w codziennym kontakcie z sekcj� epidemiologii przez dziesi�� dni. Funkcjonowanie w strukturze Centrum Zarz�dzania Kryzysowego sprawdzi�o si� doskonale, kiedy po 11 wrze�nia mieli�my kilka fa�szywych alarm�w w�glikowych.
      Mamy ju� do�wiadczenie w reagowaniu w nag�ych sytuacjach - m�wi dr Adam �liwi�ski, dyrektor p�nocnopraskiego Sanepidu. Codzienno�� Sanepidu to jednak nie spektakularne akcje, ale �mudna praca. Sekcjom funkcjonuj�cym w jego strukturze powierzono okre�lone obowi�zki.
      Sekcja higieny komunalnej nadzoruje zaopatrzenie w wod� pod k�tem jej czysto�ci, monitoruje stan zanieczyszcze� powietrza, kontroluje stan sanitarny hoteli, firm kosmetycznych i fryzjerskich, cmentarzy, nadzoruje imprezy masowe. - Je�li chodzi o badanie stanu powietrza mamy sw�j punkt pomiaru przy ulicy Suwalskiej. Urz�dzenia tam pracuj�ce przez ca�� dob� wychwytuj� zanieczyszczenia typu opad py�u, zwi�zki siarki, tlenki azotu. Wiem, �e wielu mieszka�c�w Targ�wka niepokoi funkcjonowanie Zak�adu Utylizacji i Spalania Odpad�w Komunalnych. Mog� zapewni�, �e obecnie praca spalarni nie budzi istotnych zastrze�e�. Je�li chodzi o badanie wody ka�dy ma prawo za��da� od nas kontroli jej czysto�ci. Nasz pracownik pobiera pr�bk� na miejscu, za badanie p�aci klient. Koszt badania to 200 z� - m�wi dr Adam �liwi�ski.
      Sekcja �ywno�ci, �ywienia i przedmiot�w u�ytku kontroluje m.in. wytw�rnie produkt�w spo�ywczych, sklepy, restauracje, bary szybkiej obs�ugi, ma�e punkty gastronomiczne. - Nasi pracownicy cyklicznie kontroluj� wszystkie wymienione plac�wki. Z utrzymywaniem czysto�ci bywa r�nie, zdarzaj� si� uchybienia higieniczne - w�wczas nak�adamy mandaty karne i wydajemy polecenie zobowi�zuj�ce do poprawienia stanu higienicznego. Oczywi�cie klienci r�wnie� maj� prawo zg�osi� nam zauwa�one przez siebie przypadki zaniedba� w miejscach sprzeda�y produkt�w spo�ywczych. Za sprawdzenie przez naszych pracownik�w stanu higieny wskazanej plac�wki klient nie p�aci. Je�li chodzi o reklamacje niedostatecznej jako�ci zdrowotnej produkt�w spo�ywczych ostatnio coraz cz�ciej udaje si� klientom za�atwi� spraw� na miejscu - w sklepie czy restauracji, wi�c w tych kwestiach ingerujemy rzadko. Je�li chodzi o ma�� gastronomi� mamy nieco wi�cej k�opot�w z azjatyckimi punktami. Po starannych kontrolach na naszym terenie nie potwierdzi�y si� doniesienia prasowe o tym, �e Azjaci u�ywaj� do swoich potraw mi�sa zwierz�t domowych - kot�w i ps�w, a tak�e go��bi. Wiosn� i latem nasilamy nadz�r nad sprzeda�� produkt�w spo�ywczych na targowiskach i w tzw. ma�ej gastronomii - informuje Adam �liwi�ski.
      Sekcja higieny pracy roztacza piecz� nad firmami i zak�adami pracy. Do jej obowi�zk�w nale�y m.in. udzia� w profilaktyce chor�b zawodowych. Do zada� sekcji nale�y wykonywania bada� i pomiar�w czynnik�w uci��liwych i szkodliwych dla zdrowia - ha�as, zapylenie, zwi�zki toksyczne, wibracje, mikroklimat. Cz�stotliwo�� tych bada� zale�y od rodzaju czynnika szkodliwego i stopnia nara�enia pracownika na jego dzia�anie. Sekcja epidemiologii nadzoruje plac�wki s�u�by zdrowia, monitoruje choroby zaka�ne - je�li takie wyst�pi� - i szczepienia ochronne.
      Sekcja higieny dzieci i m�odzie�y dba o w�a�ciwe warunki higieniczne w plac�wkach o�wiatowo - wychowawczych - w ��obkach, przedszkolach, w szko�ach i wy�szych uczelniach, w domach dziecka i zak�adach wychowawczych. Specyfika sekcji zapobiegawczego nadzoru sanitarnego polega na opiniowaniu projekt�w budowlanych pod k�tem zgodno�ci z normami sanitarno-epidemiologicznymi. Warto przypomnie�, �e ka�dy wybudowany obiekt musi mie� tak� ekspertyz� i p�aci za ni� inwestor.
      345 pracownik�w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Oddzia� Terenowy Praga P�noc ma bardzo wiele obowi�zk�w. Dyrektor Adam �liwi�ski jest zadowolony z ich pracy i na koniec dodaje. - Na szcz�cie ani na Pradze P�noc ani na Targ�wku, ani w Bia�o��ce nie mieli�my nigdy �adnego przypadku masowych zatru� czy epidemii choroby zaka�nej i �yczy�bym sobie, by tak pozosta�o.

El�bieta Gutowska

7520